Юлія Швиткіна
17 листопада 2022, 16:00

Вибори в США — результати вже очевидні: Трамп іде у президенти, а його син робить провокаційні заяви щодо України

Підсумки виборів до Конгресу підбиті — тепер набирають обертів президентські перегони.

Час для читання

Хвилин читання:

9

Республіканська партія США набрала 218 місць, необхідні отримання більшості в палаті представників американського конгресу. Про це повідомив телеканал CNN.

Перемога республіканців та прощай Ненсі Пелосі

Оскільки підрахунок голосів все ще продовжується, точна кількість крісел, які займуть республіканці, може залишатися незрозумілою ще протягом якогось часу. У штаті Джорджія все ще чекають передвиборчі перегони, рішення щодо яких буде прийнято під час другого туру в грудні, і це визначить, наскільки чисельною буде більшість представників Демократичної партії.

І хоча перевага незначна, вже зараз можна сказати, що республіканці зможуть впливати на порядок денний адміністрації Джо Байдена протягом наступних двох років. Але по суті законодавча влада в країні виявиться розділеною між двома партіями, оскільки контроль над Сенатом - зберігається за демократами.

Президент США Джо Байденпривітав опонентів з перемогою та висловив готовність співпрацювати з ними.

"Американський народ хоче, щоб ми щось зробили для нього. Вони хочуть, щоб ми зосередилися на проблемах, які важливі для них, і на тому, щоб зробити їхнє життя кращим. І я працюватиму з будь-яким — республіканцем чи демократом, — хто захоче працювати зі мною, щоб досягти для них результатів", — наголосив голова Білого дому.

Перше засідання нового складу Конгресу відбудеться 3 січня 2023 року,але вже без демократки Ненсі Пелосі у ролі спікера. Перемога республіканців у палаті представників покладе край її другому перебування на цій посаді.

Кевін Маккарті, якого однопартійці напередодні обрали як потенційний наступник Пелосі, оголосив, що республіканці "офіційно перевернули" Палату, і пообіцяв рух у новому напрямку.

"Республіканці офіційно перевернули Палату! Американці готові до нового курсу, а республіканці Палати представників готові його реалізувати", - Написав він.

Підтримка України

Напередодні виборів у США та й уже після них висловлювалося багато побоювань, що якщо Республіканці отримають більшість місць, то допомога Україні, зокрема військова, може суттєво скоротитися.

республіканець Майкл Маккол, який може стати головою комітету нижньої палати із закордонних справ, пообіцяв і надалі підтримувати Україну. Про це пише Reuters.

"Я думаю, що принцип "Америка перш за все" означає допомогу НАТО і нашим союзникам. Я також думаю, що "Америка перш за все" - відповідає допомогу Україні, щоб ми не опинилися там. Що ми намагаємося зробити в Україні, так це уникнути глобального конфлікту", - сказав він.

Маккол наголосив, що хотів би, щоб в Україну відправляли нову зброю, а також зазначив, що республіканці очікують на участь в іноземній допомозі союзників по НАТО.

Але, треба сказати, що один республіканець – це ще не вся партія, тож висновки щодо допомоги Україні робити поки що зарано.

Трамп іде у президенти

Після того, як результати виборів до Конгресу стали очевидними, колишній президент США Дональд Трампзаявив, що братиме участь у виборах глави держави у 2024 році, передає CNN.

"Щоб знову зробити Америку великою, я сьогодні ввечері висую свою кандидатуру на пост президента Сполучених Штатів", - сказав Трамп, виступаючи перед прихильниками у своїй резиденції Мар-а-Лаго у Флориді.

Представники Трампа вже подали до Федеральної виборчої комісії документи для участі у виборах.

Варто зазначити, що заява Дональда Трампа стало темою номер один у американських ЗМІ. Аналітики вважають, що він обере тактику минулих виборів, коли він дійшов перемоги, використовуючи політичні розбіжності та шокуючі заяви. Що, до речі, він уже почав робити. Так, під час свого виступу Трамп заприсягся стратити засуджених за збут наркотиків і заявив, що США – це "нація у занепаді".

Деякі союзники Трампа закликали його відкласти оголошення про висунення на пост президента через результати проміжних виборів до конгресу до 6 грудня, писала WP, але екс-президент вирішив, що зараз саме час.

Дочка Трампа Іванка, яка була у його команді під час президентської каденції, заявила, що не планує брати участь у передвиборчій кампанії батька. А от Дональд Трамп молодший - син екс-президента, вже встиг запропонувати припинити допомагати Україні, через падіння ракети у Польщі.

"Оскільки це українська ракета вразила нашого союзника по НАТО Польщу, чи можемо ми хоча б зараз перестати витрачати мільярди на їхнє озброєння?", - написав він.

Зазначимо, що Трамп-молодший, як і його батько, є членом Республіканської партії, також займає посаду віце-президента компанії Trump Organization.

А що там Байден?

Поки Дональд Трамп бере бика за роги і готується до виборів, президента США Джо Байдена, який також найімовірніше збирається балотуватися на другий термін, займають біцепси оператора російського "Першого каналу" Юрія Шолмова.

У мережі стало популярним відео, на якому глава Білого дому під час спілкування з журналістами на полях саміту G20 на Балі, помітив руки росіянина та зазначив, що вони більші, ніж його гомілки.

"Біцепси цього хлопця мене лякають. Вони більше, ніж мої гомілки, погляньте! Ось це хлопець! Сподіваюся, ми з ним на одному боці"— захоплено сказав він присутнім.

Байдену відповіли, що оператор - росіянин, на що він сказав: "Ето не важливо. Такі біцепси американці називають гарматами.

Лідер Франції Еммануель Макрон погодився із американським колегою.

Про те, як відбувалися вибори до Конгресу Сполучених Штатів Америки, читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми також розповідали про те, що у США натякають, що Україні варто переглянути свою позицію щодо Криму.

Підписатися на наші новини в Google News
Підписатися на телеграм-канал Klymenko Time
Підписатися на аналітичний телеграм-канал Klymenko Time

Сподобався матеріал? Поставте йому п'ять зірок. Це важливо задля редакції.

Додайте Klymenko Time в список ваших джерел

Думки

свіже Популярне
більше думок Перейти